fbpx

O Privredniku

Zalažemo se i djelujemo u ime općeg dobra i osnažujemo srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Djelujemo od 1897. godine.

Stipendiranje

Današnji svijet se brzo razvija i mladima je najveći izazov biti ukorak s vremenom u pogledu stjecanja znanja i vještina i ostvarivanja životnog standarda. Veliki broj mladih ima loše startne pozicije što im otežava razvijanje njihovih talenata i sposobnosti.

Stipendiranjem mladima želimo pružati mogućnosti za razvoj i usavršavanje kako bi pokretali i stvarali pozitivne promjene u društvu i zajednici.

Okupljanje

Sami danas teško možemo ostvariti bilo koji cilj. Svaka zajednica se zasniva i ostvaruje na interakcijama među ljudima. S toga je potrebno okupiti se i ujediniti na zajedničkim ciljevima.

Okupljanjem naših članova želimo razviti zajednicu u kojoj djelujemo i izgraditi suradnju koja se temelji na dijeljenju resursa, stručnosti, znanja, iskustva i društvenog utjecaja.

Informiranje

U današnjem svijetu hiperprodukcije medijskih sadržaja i informacija zbunjuje svakog pojedinca. Provjerena informacija u pravo vrijeme postala je najvažniji resurs.

Informiranjem naših članova i naše zajednice u kojoj djelujemo želimo obavještavati o najvažnijim događanjima, novim trendovima i saznanjima.

Stipendiramo učenike i studente iz naša dva fonda. Talentirane učenike i studente iz obitelji slabijih materijalnih mogućnosti pomažemo iz Fonda Vladimir Matijević. A najbolje studente stipendiramo putem Fonda Ivana Vujnović. Iz oba fonda u posljednjih 10 godina dodijelili smo 2.500.000 kuna za stipendije. Do 1945. godine odškolovali smo gotovo 40.000 mladih.

Okupljamo ljude dobre volje koji šire pozitivne ideje i doprinose razvoju naše zajednice. Oni se okupljaju u našem Patronatu. Centar za inicijative i razvoj ''Lazar Bačić'' okuplja i organizira visoko obrazovane mlade ljude u osmišljavanju i realizaciji ideja i projekata na području privrede i kulture.

Informiramo putem tradicionalnog medija, ali i u korak smo s modernim trendovima. List Privrednik izlazi jednom mjesečno, a prvi broj je izašao još 1898. godine. Posljednju deceniju prisutni smo na svim popularnim društvenim mrežama. Sve informacije o našim aktivnostima kao i aktualnosti koje se tiču Srba u Hrvatskoj pratite na našem P-portalu.

Rad – Štednja – Čestitost

Ovo su vrijednosti koje se nalaze u temelju našeg postojanja i djelovanja. Ustanovili su ih naši osnivači, mi ih se čvrsto držimo i danas.

Rad

Izgradnja i samoostvarenje osobnosti kojom stvaramo ljepotu i slobodu. Njime obogaćujemo vlastiti život i živote drugih.

Štednja

Odgovorna upotreba osnovnih resursa i izbjegavanje beskorisnog ili društveno manje korisnoga trošenja.

Čestitost

Duboko individualni izbor koji snažnije harmonizira društvo i zajednicu od bilo kojeg zakona ili pravila.

Organizirani smo kao neprofitna i nevladina organizacija u koju se slobodno i dobrovoljno udružuju ljudi dobre volje.

Naše sjedište

Organizacijski oblik: Udruga
Puni naziv: Srpsko privredno društvo “Privrednik”
Naziv na engleskom jeziku: Serbian Business Association “Privrednik”
Skraćeni naziv: SPD Privrednik
Adresa: Zagreb, Preradovićeva 18/1
Registar udruga: 00000279
Matični broj: 01012193
OIB: 76477474267
Registar neprofitnih org.: 0080403
Poslovna banka: Zagrebačka banka (ZABA)
Poslovni račun: HR70 2360 0001 1015 7369 3