fbpx

Nikola Ćuk

(Bruvno, Lika, 1860. – Zagreb, 1937.), trgovac.

Vrlo brzo je od šegrta postao uspješan trgovac pa je već sa 25 godina otvorio samostalnu trgovačku radnju koja je ubrzo postala jedna od najvećih i najpoznatijih u Zagrebu, a on se veoma brzo obogatio trgujući vinom i šampanjcem. Bio je osnivač i član uprave Srpske banke u Zagrebu, a pomogao je i pri osnivanju i radu Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga i mnogih drugih privrednih ustanova u Zagrebu.

Bio je jedan od osnivača Privrednika i član Patronata Privrednikovih dobrotvora. Na početku rada Privrednika ustupio je svoj vinograd u blizini Zagreba kao svojevrsno prihvatilište, odakle je upućeno preko 2.000 pitomaca. Kao kum i jedan od najbližih suradnika Vladimira Matijevića, Ćuk je značajno doprinio privrednom podizanju i jačanju srpske nacionalne privredne omladine u Hrvatskoj.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, zajedno sa suprugom Jelenom, velikodušno je pomagao i zbrinuo veliki broj ratne siročadi. Zbog svoje djelatnosti bio je na meti nacionalista, nekoliko puta je pretrpio razaranja i pljačkanja svoje radnje. U protusrpskim prosvjedima u Zagrebu 1902. godine, kada je do temelja razorena zgrada u kojoj su bili smješteni Privrednikovi pitomci, posječen je i Ćukov vinograd u kojem su se nalazile te prostorije.

Više na Wikipediji