fbpx

Pavle Aršinov

(Veliki Bečkerek/Zrenjanin, 1855. – Zagreb, 1930.), profesor, pisac i urednik.

Završivši studije prirodnih nauka (a slušao je i pedagogiju i filozofiju) kao pitomac Tekelijine zadužbine u Pragu i Pešti otišao je u Srbiju, gdje je radio kao profesor gimnazije.

Kada 1897. godine društvo Privrednik započinje s radom, odlazi u Zagreb da pomogne oko pokretanja rada društva kao i Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga. Njegov zadatak je bio da kao urednik lista Privrednik živom riječju agitira za ove dvije institucije. On je također radio na kulturnom podizanju seljaka, zanatlija i trgovaca preko brojnih tema koje je list Privrednik obrađivao. Za vrijeme Prvog svjetskog rata austrougarske vlasti ga zatvaraju pod optužbom za veleizdaju. Zbog bolesti, godinu dana prije smrti, Aršinov podnosi ostavku na mjesto urednika lista Privrednik, čiji je glavni urednik i suradnik bio od samog osnivanja 1898. godine.

Pisao je brojne članke iz prirodnih nauka, poljoprivrede, socijalne politike, pjesme i putopise, a najveći dio njegovih opsežnih rukopisa odnosi se na narodno prosvjećivanje. Surađivao je i u raznim političkim i književnim novinama, časopisima i kalendarima.

Više na Wikipediji