fbpx

Portfolio

Marija B., bivša Privrednikova stipendistica, 2014. godine

S obzirom na ekonomsku situaciju u današnje vrijeme, mnogi roditelji suočeni su s problemom kako osigurati novac da bi djecu poslali na fakultete i omogućili im da studiraju. Zbog nedostatka financijskih sredstava mnogi mladi prisiljeni su odustati od obrazovanja, iako je ono jedan od ključnih činilaca društvenog progresa i individualnog razvitka pojedinca. Srpsko privredno društvo Privrednik svjesno je važnosti ulaganja u mlade ljude i njihovo obrazovanje. Još davne 1897. godine realizirala se ideja Vladimira Matijevića o stvaranju udruženja koje će organizirano raditi na podizanju, zbrinjavanju i obrazovanju nadarene djece iz siromašnih obitelji. Drago mi je što se ta ideja očuvala kroz sve ove godine i što Srpsko privredno društvo Privrednik kroz stipendije i dalje pomaže nadarenoj djeci.

Ja sam na Sveučilištu “J. J. Strossmayera” u Osijeku, na Filozofskom fakultetu završila Informatologiju. Upisala sam ono što sam željela i trudila sam se naučiti što više i postići što bolje rezultate. Od prijateljice sam čula za stipendiju iz Fonda “Vladimir Matijević” i prijavila sam se na nju. Nakon što sam čula da sam dobila stipendiju bila sam presretna jer netko je prepoznao moj trud i rad. Stipendija je mojim roditeljima i meni značajno olakšala troškove studiranja – mjesečne karte i skripte, ali osim toga upoznala me sa sloganom: rad, štednja i čestitost koje je Vladimir Matijević govorio pitomcima.

Na dodjeli stipendija upoznala sam i druge mlade, talentirane ljude i oduševila se idejom koju Privrednik njeguje, a to je stvaranje zajedništva među studentima i učenicima. Taj pristup kroz koji se gradi zajedništvo među pitomcima, brine se o njima za vrijeme i nakon završetka studija, nastoji ih se povezati preko zajedničkih projekata ili ih okupiti na Kongresu stipendista. Studenti imaju osjećaj kao da ulaze u jednu novu obitelj koja se skrbi i brine za njih, otvara im put prema boljem životu, prenosi na njih vrijednosti kojima se trebaju voditi u životu i nikada ih zaboraviti.

Kategorije